Suomen Bretonikerho ry

 

Suomen Bretonikerho ry – Club de l’Epagneul Breton Finland (SBK-CEB Finland) on vuonna 1995 perustettu valtakunnallinen yhdistys. Bretonikerhon tavoitteena on vaalia rodun käyttöominaisuuksia seisovana lintukoirana sekä edistää rodunomaisten ja terveiden bretonien kasvatusta, metsästyskäyttöä ja koulutusta. Toiminnalla pyritään kokoamaan bretoniharrastajia yhteen ja lisäämään rodun tunnettavuutta Suomessa. Yhdistyksen jäsenmäärä on pysynyt tasaisena ollen 100 jäsenen tienoilla.

Bretonien pentuvälitys ja jalostusneuvonta tapahtuu yhteistyössä rotujärjestön Saksanseisojakerhon kanssa, jonka toimihenkilöitä jalostusneuvoja ja pentuvälittäjä ovat.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi Bretonikerho järjestää vuosittain:

  • Sääntömääräisen vuosikokouksen, jossa mm. valitaan yhdistyksen puheenjohtaja ja hallitus ja päätetään seuraavan vuoden toimintasuunnitelmasta. Kokous järjestetään keväällä, viime vuosina se on pidetty Saksanseisojakerhon vuosikokousviikonlopun yhteydessä.
  • Bretonimestaruuskisan, joka käydään virallisena KAER-kokeena. Kokeessa parhaan pistemäärän saavuttanut bretoni palkitaan Bretonimestarina. Koepaikkaa pyritään kierrättämään eri puolilla Suomea.
  • Bretonipäiviä, joissa paneudutaan bretoniharrastajia kiinnostaviin teemoihin. Yleensä keskustelun ja harjoitusten aiheena ovat metsästyskäyttöä tukevat tiedot ja taidot, mutta myös jalostus- ja terveysasiat.
  • Lisäksi jäsenille lähetetään jäsentiedotteita tarpeen mukaan muutaman kerran vuodessa.

Lisäksi jäsenistö on aktiivisesti mukana rotujärjestön Saksanseisojakerho ry:n tapahtumissa. Saksanseisojakerhon vuosittaisia tapahtumia ovat mm.

  • Riistakoira. Koe VOI1-tuloksen saavuttaneille koirille, mannermaisten kanakoirien mestaruuskilpailu.
  • Junkkari. Junkkari on Lapualla järjestettävä alle 2-vuotiaiden mannermaisten kanakoirien katselmus, jossa toisena päivänä on ulkomuotokatselmus ja toisena päivänä maastokoe. Maanantaina finaaliin päässeet koirat kisaavat Junkkarin voitosta. Osallistujille tapahtuma on hyvä tilaisuus tutustua koetoimintaan ja nähdä muita samanikäisiä rodun edustajia. Myös bretonia harkitsevalle Junkkari on mainio tilaisuus nähdä kerralla paljon bretoneita ja käydä seuraamassa koetta.
  • Sääntömääräinen vuosikokous ja roturyhmät. Roturyhmissä jokaisen rodun harrastajat kokoontuvat keskustelemaan rotuunsa liittyvistä asioista mm. jalostukseen liittyen.
  • Päänäyttely. Päänäyttelyn yhteydessä järjestetään SSK:n tottelevaisuus- ja ampumamestaruus.