Käy täyttämässä breton(e)istasi Terveyskyselylomake SSK:n nettisivuilla! Jokaisen koiran tiedot ovat tärkeitä riippumatta siitä onko koira terve, sairas tai jo edesmennyt! Lomakkeen voi täyttää koiran omistaja ja/tai kasvattaja. Vastaaminen ei edellytä jäsenyyttä Saksanseisojakerhossa, Bretonikerhossa eikä edes marttakerhossa.

Jalostusneuvojien tehtävänä on seurata rotujen terveystilannetta ja kerätä tietoa perinnöllisistä ja perinnöllisinä pidetyistä sairauksista jalostusta, tilastointia ja geenitutkimusta varten. Terveyskyselylomake on tehty tätä seuranta- ja kartoitustyötä helpottamaan. Samalla kyselyllä kartoitetaan myös luonnetietoja. Lomakkeelle täytetyt tiedot ohjautuvat bretonien jalostusneuvojille. Niitä käsitellään luottamuksellisina ja julkaistaan ainoastaan numeerisina tilastoina ilman koirien tunnistetietoja sekä hyödynnetään jalostusyhdistelmien terveysriskien kartoittamisessa. Koirille, joista on terveyskysely toimitettu, lisätään Saksanseisojakerhon tietokantaan merkintä ”Koirasta toimitettu terveysvakuutus/terveystietoja”.

Toivomme, että jokainen bretonin omistaja kokisi rodun terveyden tärkeäksi asiaksi ja kävisi täyttämässä terveyskyselyn. Erityisen tärkeitä ovat tiedot rodussa esiintyvist terveys- ja luonneongelmista, mutta myös tiedot terveistä koirista ovat arvokkaita! Jos koiran tilanteessa tapahtuu muutoksia kyselyn täyttämisen jälkeen, olisi toivottavaa että muutoksista raportoidaan täyttämällä lomakkeen uudelleen.

Mm. seuraavat asiat ovat jalostustoimikuntaa kiinnostavia ja ne on toivottavaa kirjata lomakkeelle:

– kivesvika
– onko koira steriloitu/kastroitu ja syy
– hammaspuutokset ja purentaviat
– häntävauriot (ihon rikkoumat, murtumat, vesihäntä, häntämutka)
– epilepsia tai muut epileptistyyppiset kohtaukset
– allergiat ja iho-ongelmat
– epänormaalit anaalirauhasongelmat
– epäviralliset luustotutkimukset ja niissä mahdollisesti löytyneet ongelmat (esim. lonkka-,kyynär-,selkä- ja polvitutkimukset)
– silmäsairaudet- ja ongelmat (kaihi, jatkuvasti vuotavat silmät tms.)
– sisäelinsairaudet (esim. sydän-, maksa-, haima- ja munuaisongelmat)
– poikkeuksellisen vaikeat valeraskaudet
– lsiääntymisongelmat (esim. astumisongelmat, tiinehtymisvaikeudet, keisarinleikkaukset)
– onko koirastasi toimitettu verinäyte Hannes Lohen geenitutkimusryhmälle
– jos koira on jo kuollut, kuolinaika ja kuolin-/lopettamisen syy

– luonteen osalta, arkuus, aggressiivisuus, hermostuneisuus, koulutettavuuden puutteet, paukkuarkuus, yksinoloongelmat, herkkähaukkuisuus, vinkuminen esim. metsästystilanteissa

[icon icon=icon-circle-arrow-right size=14px color=#000 ] Terveyskyselylomake SSK:n nettisivuilla