Rotumääritelmä

 

BRETONI (Epagneul Breton)

 

rotum_pablodusulon

rotum_aroaniafanta

Ranska
Käyttötarkoitus: Seisova lintukoira
FCI:n luokitus: Ryhmä 7 kanakoirat, Alaryhmä 1.2 mannermaiset spanielityyppiset kanakoirat, Käyttökoetulos vaaditaan.

LYHYT HISTORIAOSUUS:

Bretoni on kotoisin Keski-Bretagnesta ja on nykyisin lukumäärältään yleisin ranskalaisista seisovista lintukoirista. Se on luultavasti yksi vanhimmista mannermaisista spanielityyppisistä roduista; sitä paranneltiin 1900-luvun alussa risteytyksillä ja valikoivalla jalostuksella. Rotumääritelmän luonnos laadittiin Nantesissa vuonna 1907 ja hyväksyttiin Ranskan rotuyhdistyksen ensimmäisessä kokouksessa 7.6.1908. Tämä oli ensimmäinen ”Club de l’Epagneul Breton à courte queue naturelle” (luonnostaan lyhythäntäisten bretonien) -yhdistyksen” rotumääritelmä.

YLEISVAIKUTELMA

Pienin seisovista lintukoirista. Bretoni on lyhytpäinen ja lyhythäntäinen tai hännätön. Sillä on tasapainoinen rakenne ja sen luusto on vahva olematta raskas. Se on tiivis ja vankka, ei liioiteltu, kuitenkin riittävän tyylikäs. Se on tarmokas koira, jolla on eloisa ja älykäs ilme. Bretoni on olemukseltaan kuin pieni, vankka ja hyvin energinen ratsuponi. Rodun jalostajien tavoittelema lyhytlinjainen rakenne on säilynyt rodun kehityksen aikana.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA

Kallo on kuonoa pitempi suhteessa 3 : 2. Pään koko on suhteessa runkoon. Rintakehän syvyys on hieman alle puolet säkäkorkeudesta. Rungon pituus on sama kuin säkäkorkeus (koiran tulee olla neliömäinen).

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE

Bretoni on sosiaalinen ja sopeutuu kaikkiin oloihin. Sillä on älykäs ja tarkkaavainen ilme sekä tasapainoinen luonne. Se on monipuolinen lintukoira, jolla voidaan metsästää kaikenlaista riistaa kaikenlaisissa maastoissa. Se on metsästysinnoltaan varhaiskypsä. Se on erinomainen hakija ja liikkuja, sillä on erinomainen hajuaisti, maastonpeittävyys, oma-aloitteinen ja kestävä seisonta, se on hyvä noutaja ja helppo kouluttaa.

PÄÄ

Hienopiirteinen. Nahka on tiiviisti pinnanmyötäinen.
Kallo-osa: Sekä edestä että sivulta katsottuna kevyesti pyöristynyt. Ylhäältä katsottuna kallon sivut ovat vain vähän kaarevat. Kallon ja kuonon linjat ovat yhdensuuntaiset. Kallon leveys poskikaarien kohdalta on pienempi kuin sen pituus. Kulmakaaret eivät ole voimakkaat, vaan muodostavat hieman pyöristyneen kaaren. Otsauurre ja päälaen harjanne erottuvat vain hieman. Niskakyhmy ja poskikaaret ovat kohtalaisen erottuvat.
Otsapenger: Kohtalainen.
Kirsu: Suuri; sieraimet ovat suuret, kosteat ja hyvin avoimet. Kirsun, silmä-luomien ja limakalvojen väri on sopusoinnussa karvapeitteen värin kanssa.
Kuono-osa: Suora; kuonon sivut ovat lähes yhdensuuntaiset.
Huulet: Melko ohuet ja tiiviisti sulkeutuvat, eivät löysät eivätkä paksut. Ylä-huuli peittää juuri ja juuri alahuulen. Ylähuulen reuna kaartuu vähitellen kohti tiiviisti sulkeutuneita ja melko huomaamattomia suupieliä. Huulet ovat täysin pigmentoituneet.
Hampaat / Purenta: Hampaat ovat hyvin kiinnittyneet, täysilukuiset ja terveet. Leikkaava purenta.
Posket: Kuivat, eivät voimakkaat.
Silmät: Hieman vinoasentoiset ja soikeahkot, eivät ulkonevat. Ilme on älykäs, lempeä ja avoin. Silmäluomet ovat ohuet, tiiviit ja hyvin pigmentoituneet. Iiriksen väri on sopusoinnussa karvapeitteen värin kanssa, mieluiten tumma. Ilme ja kohoavat korvantyvet saavat yhdessä aikaan aidon ”bretoni-ilmeen”.
Korvat: Ylöskiinnittyneet, kolmion muotoiset, melko leveät ja suhteellisen lyhyet (eteenpäin vedettynä korvankärjen tulee ulottua otsapenkereeseen). Korvat ovat osittain, etenkin yläosastaan, laineikkaan karvan peittämät, korvan kärki on lyhytkarvainen. Koiran ollessa tarkkaavainen tai toiminnassa korvat ovat aina erittäin liikkuvaiset.

KAULA

Keskipitkä, lihaksikas ja katkaistun kartion muotoinen, hieman kaartunut, ei koskaan kaareva. Kaula on lapoihin sulavasti liittyvä; ei löysää kaulanahkaa.

RUNKO

Ylälinja: Suora lanteeseen ja lantion alkuosaan saakka.
Säkä: Vain hieman erottuva, säkäalue ei ole massava.
Selkä: Suora, lyhyt ja kiinteä, liittyy sulavasti lanteeseen.
Lanne: Lyhyt, leveä ja lihaksikas.
Lantio: Leveä ja lihaksikas, vain hieman viisto.
Rintakehä: Kyynärpäiden tasolle ulottuva ja leveä. Kyljet ovat riittävän kaarevat, eivät tynnyrimäiset. Rintalasta on leveä ja vain hieman taaksepäin kohoava. Takimmaiset kylkiluut ovat pitkät ja joustavat.
Alalinja ja vatsa: Vatsaviiva on hieman kohoava.
Kupeet: Lyhyet ja vain hieman nousevat.

HÄNTÄ

Ylöskiinnittynyt, asennoltaan vaakasuora tai hieman riippuva; koiran ollessa tarkkaavainen tai työskennellessä häntä vipattaa usein. Bretoni voi syntyä hännättömänä tai töpöhäntäisenä. Typistetyn hännän ihannepituus on 3 – 6 cm, ei yli 10 cm. (Huom. Suomessa typistyskielto.)

RAAJAT

ETURAAJAT

Yleisvaikutelma: Eturaajat ovat pystysuorat. Nivelet ovat joustavat ja vahvat.
Lavat: Liikkuvaiset, pitkät (30 % säkäkorkeudesta), voimakaslihaksiset ja tiiviisti rungonmyötäiset. Viistous on laukkaajalle tyypillinen 55 – 60° vaakatasosta. Lapaluiden kärkien väli on lähes 5 cm.
Olkavarret: Leveät ja vain hieman lapoja pitemmät, lihakset ovat korostuneet. Lavan ja olkavarren välinen kulmaus on 115 – 120°.
Kyynärvarret: Vahvat, jänteikkäät, hieman olkavartta pitemmät ja asennoltaan pystysuorat.
Välikämmenet: Vahvat ja samalla jonkin verran joustavat, hieman viistot (viistous 10 – 15° pystysuorasta).
Käpälät: Pyöreähköt. Varpaat ovat tiiviisti yhdessä; päkiät vahvat ja kynnet lyhyet.

TAKARAAJAT

Yleisvaikutelma: Takaraajat ovat takaa katsottuna pystysuorat ja yhden-suuntaiset.
Reidet: Leveät; lihakset ovat voimakkaat ja ulkonevat. Viistous on 70 – 75° vaakatasoon nähden.
Sääret: Vain hieman reittä pitemmät, yläosastaan leveät ja kinnertä kohti tasaisesti kapenevat, lihakset ovat kuivat ja korostuneet. Reiden ja säären välinen kulmaus on lähes 130°.
Kintereet: Kuivat; jänteet ovat selvästi näkyvissä.
Välijalat: Vahvat, sivusta katsottuna lähes pystysuorat.
Käpälät: Etukäpäliä pitemmät, muutoin samanlaiset.

LIIKKEET

Eri askellajeissa liikkeet ovat vaivattomat, voimakkaat, tasapainoiset ja eloisat. Raajat liikkuvat suorassa linjassa ilman liioiteltuja poikkeamia tai rullausta, selkälinja pysyy kiinteänä. Maastossa tavallisin liikuntamuoto on laukka; askeleet ovat nopeat ja keskipitkät, takaraajat eivät ojennu taaksepäin (koottu laukka).

NAHKA

Ohut, tiiviisti rungonmyötäinen ja hyvin pigmentoitunut.

KARVAPEITE

Karva: Rungossa hienoa, pinnanmyötäistä tai vain hieman laineikasta, ei silkkistä eikä koskaan kiharaa. Päässä ja raajojen etuosassa karva on lyhyttä. Raajojen takaosassa karva on runsasta ja muodostaa hapsut, jotka vähitellen lyhenevät kohti ranteita ja kintereitä, voivat ulottua alemmaksikin.
Väri: Valkoinen pohjaväri, jossa keskikokoisia, epäsäännöllisiä oransseja, mustia tai maksanruskeita laikkuja. Päistäriköillä ja kimon värisillä koirilla voi olla pieniä pilkkuja kuonossa, huulissa ja raajoissa. Kolmivärisillä on tan-merkit (oranssista tumman punakeltaiseen) kuonossa, huulissa, silmien yläpuolella, raajoissa, rinnassa ja hännäntyven alapuolella. Kapea läsi on toivottava kaikissa väreissä. Yksivärisyys ei ole sallittua.

KOKO

Säkäkorkeus: Uroksilla 48 – 51 cm ja nartuilla 47 – 50 cm, yhden senttimetrin poikkeama ylös- tai alaspäin on sallittu. Ihannekoko uroksilla 49 – 50 cm ja nartuilla 48 – 49 cm.

VIRHEET

Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.
Käyttäytyminen / luonne: Arkuus; pelokas ilme.
Pään linjat: Vain hieman erisuuntaiset.
Kirsu: Lievästi lihanvärinen; pigmentittömät sierainten sisäpuolet.
Hampaisto: Tasapurenta, epätasainen hammasrivi.
Kuono-osa: Suippo tai terävä.
Huulet: Paksut tai löysät, liikaa tai liian vähän riippuvat.
Silmät: Ulkonevat, mantelinmuotoiset tai pyöreät.
Korvat: Liian alas kiinnittyneet, kiinnityskohdastaan kapeat.
Kaula: Paksu tai liian lyhyt, hiukan löysää kaulanahkaa.
Selkä: Notko tai köyry.
Lanne: Pitkä, kapea tai heikosti kehittynyt.
Lantio: Liian kapea tai liian jyrkkä.
Alalinja: Liian täyteläinen vatsa, liikaa kuroutunut vatsaviiva.
Kupeet: Liian sisäänpainuneet, mikä usein liittyy heikosti kehittyneeseen, kapeaan lanteeseen.
Raajat: Riittämätön luusto, ulkokierteiset kyynärpäät, sisä- tai ulkokierteiset käpälät.
Käpälät: Löysät, liian pitkät tai liian pyöreät.
Karvapeite: Lyhyttä rungossa.

VAKAVAT VIRHEET

Käyttäytyminen / luonne: Laiskuus.
Kallo: Liian korostuneet poski- tai kulmakaaret, liian voimakas otsapenger.
Silmät: Vaaleat, ilkeäilmeiset tai nk. petolinnun silmät.
Kaula: Liian pitkä; selvästi löysää kaulanalusnahkaa.
Liikkeet: Huonot.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET

Luonne: kaikki luonteen virheet kuten pureminen, aggressiivisuus joko koiria tai ihmisiä kohtaan, arkuus.
Puutteellinen tyyppi: riittämättömät rotupiirteet, jolloin koira ei muistuta muita saman rodun yksilöitä.
Koko: rotumääritelmästä poikkeava.
Pään linjat: selvästi erisuuntaiset.
Poikkeavat värimerkit: valkoinen läikkä korvassa tai valkoinen silmänympärys.
Silmät: hyvin vaaleat tai keskenään eriväriset. Karsastus, silmäluomien sisään- tai ulospäin kiertyminen (entropium tai ektropium).
Hampaat / purenta: ylä- tai alapurenta. P1 ja M3 hampaiden puuttumista ei pidetä merkityksellisenä. Vain kahden P2:n tai yhden P2:n ja yhden P3:n puuttuminen sallitaan. Kahden rinnakkaisen P2:n tai P3:n puuttuminen on hylkäävä virhe, samoin kuin minkä tahansa muun hampaan puuttuminen.
Pigmentti: Selvät pigmentittömät alueet kirsussa tai silmäluomissa.
Takaraajat: takaraajojen kannukset, surkastuneetkin.
Vakavat rakenteelliset epämuodostumat.

Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen ovat hylkääviä virheitä.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.